Ολοκεραμικά Ένθετα & Επένθετα (Inlay - Onlay - Onerlay)

Τα επένθετα πορσελάνης είναι μια σύγχρονη προσέγγιση επανορθωτικής οδοντιατρικής.

Τα επιλέγουμε ως προσθετική θεραπεία σε περιπτώσεις αρκετά κατεστραμμένων δοντιών, όπου μια απλή έμφραξη δεν είναι εφικτή. Επίσης, σε ενδοδοντικά θεραπευμένα δόντια στα οποία έχει συνήθως αφαιρεθεί αρκετή οδοντική ουσία.

Το επένθετο είναι ουσιαστικά μια ολοκεραμική κατασκευή η οποία μπορεί να κατασκευαστεί είτε με την κλασική προσθετική διαδικασία (πρεσαριστή ή με όπτιση) είτε με digital διαδικασία (CAM).

Αναπαριστά την επιφάνεια του δοντιού που έχει χαθεί και συγκολλάτε στο εναπομείνον δόντι με ειδική κονία. Θα μπορούσαμε να πούμε, για ευκολότερη κατανόηση, ότι το επένθετο είναι μια έμφραξη που την κατασκευάζουμε εκτός της στοματικής κοιλότητας και την προσκολλάμε στο δόντι, αλλά θα μειώναμε την αξία και τα πολλαπλά προτερήματά του συσχετίζοντάς το με μια έμφραξη.

Πλεονέκτημα της τεχνικής αυτής είναι το αισθητικό, το λειτουργικό αποτέλεσμα και η μακροβιότητα της κατασκευής, ενώ μειονέκτημα θεωρείται ο χρόνος (χρειάζονται δύο συνεδρίες για την κλασική διαδικασία) και το κόστος που προσεγγίζει αυτό της στεφάνης. Στην κλινική μας το μειονέκτημα της διπλής συνεδρίας το αποφεύγουμε με τη digital διαδικασία, κάνοντας χρήση της τεχνολογίας CAD CAM.

Ο μέσος χρόνος ζωής των επενθέτων είναι περίπου 15 χρόνια.

Παρακάτω θα δείτε φωτογραφίες από Ολοκεραμικά Ένθετα & Επένθετα (Inlay – Onlay – Onerlay) :